Banken van de Leonarduskerk eindelijk op hun bestemming

Zoals ook in Rondom de Kerk staat aangekondigd, zijn de banken van de Leonarduskerk aan de Haagweg, die eind 2003 aan de eredienst is onttrokken, onlangs in gebruik genomen in een kerkje diep in Bosnie.

Hierbij een verslag dat we met de foto’s ontvingen:

In 2003 is onze parochie O.L.Vrouwe Geboorte in Uitgeest een band aangegaan met de St.Jozefparochie in Prijedor in Bosnië-Herzegovina. De bedoeling was te helpen bij de bouw van een nieuwe kerk, omdat de oude kerk in de oorlog van 1992-1995 was opgeblazen. In juni 2004 zijn we (een team parochianen uit Uitgeest) via het bisdom Haarlem en het bisdom Rotterdam in contact gekomen met het bestuur van de St.Leonarduskerk in Leiden. Omdat deze kerk kort tevoren gesloten was, kregen wij toestemming om een heel groot deel van de inventaris over te nemen voor de St. Jozefkerk in Prijedor.

Begin juli is alles overgebracht naar Uitgeest. Het kleinere materiaal is al snel meegegaan met mensen die naar Prijedor gingen en ook pastoor Stojanović zelf heeft een auto vol meegenomen. De banken echter moesten eerst op maat worden gemaakt voor ze samen met de grotere stukken met een vrachttransport naar Prijedor konden gebracht worden. Gelukkig wilde Han Scheerman, een meubelmaker in Uitgeest, dit graag doen. Van de 16 banken van 4 meter en 4 banken van 3 meter heeft hij 22 banken van 2,55 meter gemaakt,  volgens de maat die pastoor Stojanović had opgegeven. En daarna was het wachten op het bericht dat de vloer van de kerk klaar zou zijn.

De kerk zelf was van buiten in oktober 2004 al zo goed als klaar. Dus dachten we dat de banken al snel naar Prijedor zouden kunnen worden overgebracht… Maar toen bleek dat het geld op was en dat men voorlopig stopte met de bouw

Na jaren wachten…..
“Op 18 december 2010 zal een grote vrachtauto vol kerkbanken en andere kerkelijke attributen naar Prijedor vertrekken. Hopelijk werkt het weer een beetje mee, want het kan in Bosnië weleens heel slecht zijn in de winter. En als de wegen onbegaanbaar zijn, wordt dat toch wel een probleem.”

Januari 2011… “Het vervoer van de banken naar Prijedor is niet doorgegaan. Juist op die zaterdag 18 december waren de wegen in Nederland, in Duitsland, in Oostenrijk op z’n allerslechtst. In Bosnië was het echter 12° en waren de wegen schoon. Maar ja, je moet er wel eerst naartoe. Bovendien meldde pastoor Stojanović dat de afwerking van de kerk vertraging had opgelopen en dat de banken beter eind februari/begin maart konden worden gebracht.” En zo ging het maar door… Steeds schoof de datum weer op. Tot uiteindelijk…

Juli 2012… “De banken zijn er!

Op donderdag 16 juli 2012 is een grote vrachtauto met 22 banken, kruiswegstaties, een piano en nog veel meer vertrokken naar Bosnië. Een reis met hindernissen… Vooral bij de Kroatische grens waren er veel problemen en was het optreden van de douaniers wel heel erg intimiderend. Bij de Bosnische grens wilde men wel goed meewerken, maar ook daar duurde het uren voor ze de grens over waren. Gelukkig was de ontvangst in Prijedor op zaterdagmorgen heel goed. Er stond een zestal mannen klaar om alles te helpen uitladen. En iedereen was even dankbaar voor alle spullen die waren meegebracht.

Zaterdagmiddag stonden de banken al in de kerk. En op zondagmiddag was er zelfs al een huwelijksviering!”

Op zaterdag 25 augustus werd de kerk plechtig ingewijd. Daar zijn we met negen mensen uit Uitgeest bij geweest. Men heeft de banken prachtig opgepoetst, zodat ze er als nieuw uitzien. De piano staat nu in de ontmoetingszaal in het parochiecentrum. De kruiswegstaties worden door een kunstenaar (neef van pastoor Stojanović) gerestaureerd. Ze komen niet in de kerk van Prijedor, daar passen ze niet zo. De kerk is te klein en te modern. Maar ze krijgen zeker een goede plek in een van de andere kerken.

Eind goed, al goed!